Maak kennis met onze bieren
Om het brouwproces in goede banen te leiden, schakelden we professionele Brouwers in. Deze lokale brouwerij, gevestigd in Noord Holland, is toegespitst op het brouwen van speciaalbier.
Voordat er gebrouwen kon worden, moest het team van Le Grand Crue – het eerst nog eens worden over de smaak en het karakter. Ondanks dat ieder zo zijn eigen smaak heeft, werd al gauw duidelijk dat we richting een speciaal bier zouden gaan. Mét diverse geheime toevoegingen want een standaard biertje is natuurlijk niet echt een speciaal bier.
Na enkele ontmoetingen op kantoor, waarbij we ook het etiket voor het flesje hebben ontworpen, was het tijd om de brouwerij in te duiken. Hier hebben we diverse soorten geproefd en uiteindelijk gekozen voor een gehopt en verfrissend speciaal bier. Dat sloot wat ons betreft het beste aan bij de cultuur van Le Grand Crue. Het biertje drinkt lekker weg, maar heeft wel een ‘kick’.

Le Grand Crue Special
De definitie van speciaalbier is eigenlijk heel eenvoudig. Er wordt namelijk vaak onderscheid gemaakt tussen pils en speciaalbier. Onder pils verstaan we het normale bier en onder speciaalbier bier met een smaakje. Maar er is natuurlijk veel meer te vertellen over speciaalbier! Hieronder gaan we dieper in op de oorsprong van speciaalbier en het verschil met pils.Oorsprong
In Nederland kwam speciaalbier pas halverwege de jaren tachtig grootschalig op de markt. Hoewel in de 19e eeuw al witbieren en stouts werden gemaakt, domineerde pils de markt. Voor speciaalbier was er nog nauwelijks ruimte. Vanaf de jaren '80 neemt de belangstelling voor speciaalbier toe. De afgelopen jaren is de speciaalbier branche geëxplodeerd. Dit sluit aan bij de trend van hoe men bier beleeft. Natuurlijk blijft pils nog altijd de drank voor veel mannen op de meeste gelegenheden, maar ook steeds meer bierdrinkers gaan op zoek naar mooie momenten om te genieten van bijzonder bier.
Le Grand Crue Tripel
Onze heerlijke Le Grand Crue Tripel 30CL is het ideale bier voor een gezellige borrel. Dit abdijbier bevat 8,5% alcohol en is licht amberkleurig. Wanneer je deze Tripel proeft, ervaar je een ware fruit explosie. De zachte zoete smaak maakt het bier heerlijk fris en fruitig. Voeg daar de citrusbitter aan toe en je hebt een lekkere Grand Crue Tripel.Brouwproces
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. Hoe het komt dat dit percentage zo hoog is? Doordat suiker of glucose wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en draagt bij aan de zoetige smaak van tripel bier.
Le Grand Crue Bock
Het bockbier van Le Grand Crue dat elk jaar de herfst inluidt. Donker en stevig, maar minder zoet dan je misschien verwacht. De mooie, lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier aroma’s los laat van geroosterd graan, een beetje koffie en mooi donker fruit. De afdronk is prettig droog.Brouwproces
Bokbier is een van oorsprong ondergistend seizoensbier met een relatief hoog alcoholpercentage. Het begint bij 6% en loopt op tot wel 9%. Bokbier onderscheidt zich van pils doordat er twee keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwproces. Dit levert meer suikers op en zorgt voor een steviger bier. Daarnaast is de mout in bokbier op hoge temperatuur gedroogd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de mout karameliseert met als resultaat die karakteristieke, zoete karamelsmaak van bokbier.
BIERTERMEN
Biersoorten kun je omschrijven met EBU en EBC. Deze gegevens zeggen namelijk iets over de smaak en kleur van het bier. Dus ook over de samenstelling van de ingrediënten.
EBU
Om bitterheid van bier uit te drukken wordt in Europa gesproken over EBU (European Bitterness Unit). Je hebt hierboven gelezen dan hop voor de bitterheid in bier zorgt. De hoeveelheid hop hangt dus nauw samen met de EBU. De IBU, ook wel international bitterness unit, is een vergelijkbare term. Deze wordt vooral in de VS gebruikt en kan afwijken van de EBU.
EBC
EBC is een maat om kleur van het bier aan te geven en hangt samen met het gebruikte graan voor het biersoort. Deze maatstaf is bepaald door de European Brewery Convention. Ten indicatie: Blond bier heeft een EBC-score van 10. En een donkere stout of porter een EBC-score van rond de 120.
SPECIAALBIER
Als je nu een biertje drinkt weet je tenminste precies wat er in zit. Ook handig voor liefhebbers met allergieën of intoleranties. Vergeet niet dat veel brouwers nog andere ingrediënten gebruiken om smaak of aroma toe te voegen aan bier, zoals fruit en smaakstoffen. Zo verrassen de brouwers je telkens weer met hun variaties op de samenstelling van bier.