Maak kennis met onze bieren

Om het brouwproces in goede banen te leiden, schakelden we professionele Brouwers in. Deze lokale brouwerij, gevestigd in Noord Holland, is toegespitst op het brouwen van speciaalbier.

Voordat er gebrouwen kon worden, moest het team van Le Grand Crue – het eerst nog eens worden over de smaak en het karakter. Ondanks dat ieder zo zijn eigen smaak heeft, werd al gauw duidelijk dat we richting een speciaal bier zouden gaan. Mét diverse geheime toevoegingen want een standaard biertje is natuurlijk niet echt een speciaal bier.

Na enkele ontmoetingen op kantoor, waarbij we ook het etiket voor het flesje hebben ontworpen, was het tijd om de brouwerij in te duiken. Hier hebben we diverse soorten geproefd en uiteindelijk gekozen voor een gehopt en verfrissend speciaal bier. Dat sloot wat ons betreft het beste aan bij de cultuur van Le Grand Crue. Het biertje drinkt lekker weg, maar heeft wel een ‘kick’.


Genieten doe je met een
koude pils van Le Grand Crue

Biertermen

Biersoorten kun je omschrijven met EBU en EBC. Deze gegevens zeggen namelijk iets over de smaak en kleur van het bier. Dus ook over de samenstelling van de ingrediënten.

EBU Om bitterheid van bier uit te drukken wordt in Europa gesproken over EBU (European Bitterness Unit). Je hebt hierboven gelezen dan hop voor de bitterheid in bier zorgt. De hoeveelheid hop hangt dus nauw samen met de EBU. De IBU, ook wel international bitterness unit, is een vergelijkbare term. Deze wordt vooral in de VS gebruikt en kan afwijken van de EBU.

EBC EBC is een maat om kleur van het bier aan te geven en hangt samen met het gebruikte graan voor het biersoort. Deze maatstaf is bepaald door de European Brewery Convention. Ten indicatie: Blond bier heeft een EBC-score van 10. En een donkere stout of porter een EBC-score van rond de 120.

SPECIAALBIER Als je nu een biertje drinkt weet je tenminste precies wat er in zit. Ook handig voor liefhebbers met allergieën of intoleranties. Vergeet niet dat veel brouwers nog andere ingrediënten gebruiken om smaak of aroma toe te voegen aan bier, zoals fruit en smaakstoffen. Zo verrassen de brouwers je telkens weer met hun variaties op de samenstelling van bier.