Maak kennis met onze bieren
Om het brouwproces in goede banen te leiden, schakelden we professionele Brouwers in. Deze lokale brouwerij, gevestigd in Noord Holland, is toegespitst op het brouwen van speciaalbier.
Voordat er gebrouwen kon worden, moest het team van Le Grand Crue – het eerst nog eens worden over de smaak en het karakter. Ondanks dat ieder zo zijn eigen smaak heeft, werd al gauw duidelijk dat we richting een speciaal bier zouden gaan. Mét diverse geheime toevoegingen want een standaard biertje is natuurlijk niet echt een speciaal bier.
Na enkele ontmoetingen op kantoor, waarbij we ook het etiket voor het flesje hebben ontworpen, was het tijd om de brouwerij in te duiken. Hier hebben we diverse soorten geproefd en uiteindelijk gekozen voor een gehopt en verfrissend speciaal bier. Dat sloot wat ons betreft het beste aan bij de cultuur van Le Grand Crue. Het biertje drinkt lekker weg, maar heeft wel een ‘kick’.

Speciaal pilsener
Le grand crue Pilsener was ons allereerste bier dat we hebben laten brouwen Ons pilsener kenmerkt zich door een fijne moutige smaak en een mooie hoppigheid. In tegenstelling tot veel andere Pilseners is ons speciaal pilsener niet helder maar heeft het iets tweeschijn. Dat komt doordat het bier ongefilterd op fles gaat en een hergisting op fles doormaakt. Ook dit geeft een iets vollere authentieke smaak aan het pils.Mouten; Pils, Carapils, Vienna
Hoppen; Magnum, Strisselspalt
EBC 7
IBU 24
ALC. 4,8% VOL.

Blond
Ons blond bier is een gebaseerd op de traditionele bierstijl Belgisch blond. Dit betekend dat wij de mouten, hoppen de gist die zoal gebruikt worden voor het brouwen van Belgische blonde bieren ook gebruiken. Na ons recept op basis hiervan ontwikkeld te hebben is uiteindelijk ons blond gebrouwen….moutig in de smaak en iets fruitig in de neus. Echt een allemansvriend!Mouten; Pale, Vienna en Suiker
Hoppen; Perle, Strisselspalt
EBC 12
IBU 26
ALC. 6,8% VOL.

Sterk blond
Als we het over klassieke bierstijlen hebben dan mag eigenlijk het ‘sterk blond’ niet ontbreken. Een aantal bekende belgische bieren behoren tot deze stijl, voorbeelden zijn o.a. Duvel, Piraat en Brigand. Ons sterk blond heeft een mooie moutige geur, is moutig en krachtig in de smaak met een licht droge afdronk. De traditionele hopsoorten geven het bier zijn aangenaam aroma. Met 8,5% alcohol is dit een stoer en krachtig bier!Mouten; Pils, Vienna en Suiker
Hoppen; Styrian Golding
EBC 12
IBU 29
ALC. 8,5% VOL.

Dubbel wit
Le grand crue dubbel wit is een dubbel witbier, deze bierstijl die redelijk onbekend is en eigenlijk een beetje ondergewaardeerd wordt, zit een beetje tussen een Weizen en Witbier in. Een witbier is een belgische bierstijl en een weizen is van origine duits. Tussen deze twee zijn een aantal verschillen waardoor ze allebei hun eigen karakter hebben. Een dubbel wit heeft van allebei het beste in zich en is een erg smakelijk en goed doordrinkbaar bier voor eigenlijk het hele jaar door!Mouten; Pils, Pale, Haver, Tarwe
Hoppen; Perle
Kruiden; koriander en citroenschil
EBC 10
IBU 19
ALC. 6,2% VOL.

Bockbier
Ons bockbier zit net op de grens van een bock en een dubbelbock. Het is traditioneel ondergistend waardoor het een mooi zuiver en fris smaakprofiel krijgt. De combinatie van mouten en gist maakt het tot een mooie bock die goed doordrinkbaar is doordat hij niet te zoet is in de afdronk.Mouten; Munchener, Amber, Brown, chocolade tarwe, Biscuit en Suiker
Hoppen; Perle
EBC 87
IBU 28
ALC. 7,5% VOL.

Imperial stout
Voor de liefhebbers van krachtige donkere bieren hebbem wij onze Imperial Stout gebrouwen. Een donker bier met een mooi complex moutig palet aan geuren van gebrande mouten, chocolade en koffie. Ook in de smaak is het bier krachtig en complex. In de afdronk is het bier zoals een klassieke imperial stout hoort te zijn, niet te zoet en met een gepaste fijne bitterheid die even blijft hangen en uitnodigt tot een volgende slok!Mouten; Pale, Amber, Brown, Carafa, Chocolade tarwe, Biscuit en Suiker
Hoppen; Perle, Fuggles
EBC 290
IBU 74
ALC. 10% VOL.

Biertermen
Biersoorten kun je omschrijven met EBU en EBC. Deze gegevens zeggen namelijk iets over de smaak en kleur van het bier. Dus ook over de samenstelling van de ingrediënten.
EBU
Om bitterheid van bier uit te drukken wordt in Europa gesproken over EBU (European Bitterness Unit). Je hebt hierboven gelezen dan hop voor de bitterheid in bier zorgt. De hoeveelheid hop hangt dus nauw samen met de EBU. De IBU, ook wel international bitterness unit, is een vergelijkbare term. Deze wordt vooral in de VS gebruikt en kan afwijken van de EBU.
EBC
EBC is een maat om kleur van het bier aan te geven en hangt samen met het gebruikte graan voor het biersoort. Deze maatstaf is bepaald door de European Brewery Convention. Ten indicatie: Blond bier heeft een EBC-score van 10. En een donkere stout of porter een EBC-score van rond de 120.
SPECIAALBIER
Als je nu een biertje drinkt weet je tenminste precies wat er in zit. Ook handig voor liefhebbers met allergieën of intoleranties. Vergeet niet dat veel brouwers nog andere ingrediënten gebruiken om smaak of aroma toe te voegen aan bier, zoals fruit en smaakstoffen. Zo verrassen de brouwers je telkens weer met hun variaties op de samenstelling van bier.