Dutch Beer Challenge

We hebben voor ons bier Ridder Brett de Dutch Beer Challenge gewonnen. Klik hier voor meer info.

Gouden medaille voor Ridder Brett

Brouwerij Le Grand Crue

Vijfhuizen, Haarlemmermeer, Noord-Holland

Onze brouwerij is door Erwin Groot opgericht in 2019.
De naam is een knipoog naar zijn achternaam meer zeker ook naar de bekende benaming van de beste Franse wijnen.

Na eerst met een Pilsener op de markt te zijn gekomen werd al vrij snel een nieuw bier toegevoegd.
Dat is een Tripel geworden. Deze Tripel is gebrouwen naar recept van Stefan Hendriks, hobbybrouwer uit Vijfhuizen en stelde deze ter beschikking aan Erwin.

De eerste 2 jaren van het bestaan van de brouwerij waren, om maar te zeggen, lastig.
Covid-19 zorgde voor sluiting van Horeca en veel sociale activiteiten. Hierdoor bleef een grote partij bier onverkocht en dreigde een fors verlies door het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

Als echte ondernemer heeft Erwin toch een oplossing voor dit probleem gevonden en is bij de lokale distilleerderij in Vijfhuizen het moutalcohol van een partij Pilsener gedestilleerd.
Met deze moutalcohol is uiteindelijk een Vijfhuizens Kruidenbitter gemaakt, ‘De Prikker’.
(Over deze Kruidenbitter en ontstaansgeschiedenis later meer.)

Intussen werd de basis gelegd voor de brouwerij in zijn huidige vorm.
Stefan Hendriks heeft begin 2022 aandeel genomen in de brouwerij en later dat jaar is Christopher Kokhuis het team komen versterken.

Als ervaren brouwer weet Stefan prima recepten te schrijven en dus heerlijke biertjes te ontwikkelen. Deze kennis droeg bij dat nu 6 bieren standaard in ons assortiment zitten. Daarnaast zijn er de Specials en Seizoensbieren.

Christopher is doorgaans te vinden in de brouwerij en vertegenwoordigt, net als Erwin, onze bieren in de Horeca en bij Slijterijen.

De Brouwerij

Onze bieren ontwikkelen we zelf op kleine schaal. Als we een nieuw idee hebben of een bepaalde bierstijl willen brouwen dan maken we eerst een proefbrouwsel in een kleine batch.
Dit gebeurt in onze Technolab waarin een professionele brouwinstallatie staat waarmee we op kleinschalige manier én met een prima kwaliteit kunnen brouwen.
Als we dan uiteindelijk een bier geselecteerd hebben dat voldoet aan onze verwachtingen, dan laten we deze brouwen bij huurbrouwerij de Noord Hollandse Bier Brouwerij in Uitgeest.

le-grand

 

2022

Dit was een jaar waarin veel dingen zijn veranderd voor onze brouwerij. Nieuwe smaken zijn toegevoegd; we hebben zeer succesvol deelgenomen aan meerdere festivals; zelf een festival georganiseerd in Expo Greater Amsterdam m.b.v een geformeerde werkgroep brouwgenoten en goede bekenden; tijdens de jaarlijks terugkerende Vijfhuizen Feestweek een gezellig terras weten op te zetten; meerdere proeverijen gedaan, etc. etc.
Kortom te veel om alles op te noemen!
Al met al mag gezegd worden dat we lekker op weg zijn.
We vormen met ons 3 een gezellig team, werken hard, vullen elkaar goed aan, genieten, en delen de passie om mensen kennis te laten maken met onze smaak- en stijlvolle speciaalbieren.

2023

Ook voor 2023 zijn er volop ideeën en plannen waaronder deelname aan meerdere festivals in het land, organiseren van proeverijen en activiteiten, zoals o.m. opnieuw een eigen bierfestival organiseren op een en nog nader te bepalen locatie.